Парите като заместител на любовта Парите нерядко ни

...
    Парите като заместител на любовта Парите нерядко ни
Коментари Харесай

Парите като заместител на любовта ♥ Рюдигер ДАЛКЕ

 

 

Парите като сурогат на любовта

Парите нерядко ни служат като сурогат на любовта, даже и оттатък гибелта – под формата на завещание. Понякога наследниците схващат едвам при отваряне на наследството, че явно са били обичани или най-малкото – харесвани. Често обаче схващат и противното – че оттатък гибелта ги санкционират поради непроявена любов към покойника. Фактът, че и тук се използва думата „ любов ”, към този момент демонстрира близостта сред парите и любовта. Финансовата и любвеобилната, или нежна любов, се родеят в модерния свят и евентуално са взаимно заменяеми.

Парите и положението – в качеството си на твърда и неподвижна, и от време на време – в дословния смисъл на думата вкаменена в недвижимите парцели и скрепена с документи форма на любовта – тук се трансформират във валута, която е в положение да изрази благосклонност.

Подобно и може би още по-трагично е, когато родителите, и в множеството случаи бащите, даже приживе употребяват единствено тази форма, с цел да покажат любовта си, т.е. посредством своята финансова поддръжка. От друга страна обаче, стига децата да откликват с утвърждение, това въпреки всичко е някаква форма на обич и е доста по-добра от неналичието на всякаква поддръжка. Когато детето разпознае в тази обстановка, че татко му има някакъв проблем, тогава ще му бъде по-лесно да елементарни и ще се усеща по-малко изоставено. По-добре е да имаш татко, който заплаща прехрана, в сравнение с някой, който бяга даже от нея. 

Парите в това време са се трансформирали в най-любимото заплащане, което въпреки всичко се дължи нерядко и на младото потомство. Много деца избират да получават пари, вместо съответни дарове, тъй като те в по-голяма степен задоволяват самостоятелните им стремежи. Отдавна към този момент е в реда на нещата положителните годишни оценки да се възнаграждават с пари. Зад този прийом се крие и мисълта „ Горд съм с теб и те обичам ” – и ти го демонстрирам посредством тази банкнота.

При по този начин наречената платена обич от дълго време към този момент сме привикнали към корелацията обич – пари, въпреки че тук, несъмнено, не става дума за същинската обич, а единствено за нейната физическа форма – секса. Защото любовта няма по какъв начин да бъде купена, тя даже не може да бъде планувана или манипулирана.

В нашите съвременни времена все по-често бъркаме формата със наличието или заместваме качеството с количеството. За разлика от по-рано, когато всички търсеха огромната обич, в днешно време има доста секс за всички. В предишното формата и наличието не са се разминавали дотам. Хранителните артикули към момента са съдържали всичко от жизненоважно значение. Наистина, през днешния ден те наподобяват по сходен метод или на външен тип са даже по-красиви, само че към този момент не съдържат нещата, които са ни нужни, с цел да живеем. Вместо малцина хранителни артикули, в този момент имаме доста съестни артикули, или, както се показват експертите по хранене: „ Страдаме от липса на съдържателни (вещества), макар изобилието от калории ”.

Парите са се трансформирали в универсално разменно средство в стокообмена и в това време са се преобразили и стоката, която ръководи света, само че наред с това извършват посредническа функционалност и в какви ли не други области. Бащата, който всъщност към този момент не се грижи за своите деца, просто заплаща прехрана. По този метод той в действителност към този момент не ги изхранва, само че по тази причина пък заплаща на майката, с цел да може да го прави тя. 

Парите са се трансформирали в най-търсеният сурогат в нашия съвременен спят. Сребролюбието, което може да бъде наречено и охота, също е чест сурогат на любовта. Зад него нормално се крие визията, че индивидът с многото пари може да си купи всичко – даже и пялата обич на този свят – в резултат на което ще бъде доста обичан и почитан. В реалност той се трансформира по-скоро в жертва на завистта, онази отрицателна форма на обичта, която е многоликата и многостранна подигравка на любовта.

~ Упражнение - Парите и любовта

Отново се оттеглете в своето вътрешно пространство, наситено със успокоение и се настройте персонално да поразсъждавате по отношение на тематиката за парите и любовта, към която ще ви вкарат следните въпроси.

– До каква степен имам вяра, че благодарение на парите ще си осигуря повече обич?

– Случвало ли ми се е към този момент да изгубя същинската обич поради (липса на) пари?

– Какво мога да си купя с пари, което най-малко да има „ привкусът ” на любовта?

– Заместител на какво друго са парите ми? 

От: „ Психология на парите “, Рюдигер Далке, изд. „ Сиела “, 2013 г. 
Снимка: goodreads.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР